FINTEL ENERGIJA AD

FINTEL ENERGIJA Novosti Intervju Ticijana Đovanetija za portal eKapija 

Intervju Ticijana Đovanetija za portal eKapija 

    
Kompanija MK Fintel Wind sredinom novembra svečano je otvorila vetropark u Kuli. Ticijano Đovaneti (Tiziano Giovannetti), izvršni direktor kompanija "Fintel Energia Spa" i "MK Fintel Wind", u razgovoru za "eKapiju" kaže da je u izgradnju prvog vetroparka u Srbiji uloženo 15 mil EUR i da će tri vetrogeneratora najvećeg svetskog proizvođača "Vestas" iz Danske, proizvoditi oko 27 miliona Kwh zelene energije.

To je dovoljno za potrebe blizu osam hiljada domaćinstava. Pored značaja samog vetroparka za energetski sistem, ovim projektom stvorili smo uslove za otvaranje oko 50 novih radnih mesta u Srbiji - kaže Đovaneti i najavljuje dalje investicije u vetroenergiju u Srbiji.

eKapija: Koliko dugo je trajao čitav proces od odluke da se u Kuli gradi vetropark, preko utvrđivanja lokacije do samog otvaranja?

"MK Fintel Wind" je 2007. godine, zajedno za ostalim investitorima okupljenim u Srpskom udruženju za energiju vetra, otpočeo razvoj projekata. Bilo nam je potrebno šest godina da bismo prikupili svu dokumentaciju, dozvole, izgradili i otvorili prvi vetropark u Kuli.

eKapija: Koliko su na projektu gradnje vetroparka u Kuli bile angažovane kompanije iz Srbije?

Pored zapošljavanja isključivo lokalnog stanovništva na pozicijama za održavanje vetroparkova, u pripremnim radovima na izgradnji vetroparka Kula, korišćeni su beton i čelik iz Srbije, angažovane su domaće kompanije i projektantske kuće. Ova, i slične investicije koje su u planu, doprineće smanjenju nezaposlenosti jer ćemo i u budućnosti angažovati isključivo srpske radnike.

Ceo intervju pročitajte na:

https://www.ekapija.com/people/1319027/tiziano-giovannetti-izvrsni-direktor-mk-fintel-wind-samo-saradnja-drzave-i-investitora

Kontakt

Adresa:

Masarikova 5, 21.sprat,
11000 Beograd

Tel: +381 (0)11 441 8531

Email: sanja.ristovic@fintel.bz

Kontaktirajte nas