FINTEL ENERGIJA AD

FINTEL ENERGIJA Novosti Počela izgradnja trećeg vetroparka u Srbiji

Počela izgradnja trećeg vetroparka u Srbiji

MK Fintel Wind počeo izgradnju trećeg vetroparka u Srbiji u koji će, Zahvaljujući kompaniji MK Fintel Wind, danas su počeli radovi na izgradnji "Košave"- trećeg vetroparka koji je ujedno i najveća investicija do sada u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji. Pored prva dva vetroparka "Kula", u blizini Kule i vetroparka "La Piccolina" u blizini Vršca, koje je MK Fintel Wind otvorio, prvu fazu izgradnje trećeg vetroparka činiće postrojenje od 20 vetrogeneratora koji će proizvoditi električnu energiju za 40 hiljada domaćinstava. MK Fintel Wind će u izgradnju ovih 20 vetrogeneratora uložiti 124 miliona evra čiji završetak će biti do kraja 2018. godine. Svečanom obeležavanju početka radova na izgradnji "Košave" prisustvovali su Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, Tiziano Giovannetti, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind, investitori i brojne zvanice.

„Nakon otvaranja prva dva vetroparka u Srbiji, još više smo posvećeni daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije u Srbiji u nameri da se potencijal koji ova zemlja ima što više iskoristi. Uz stručnost i iskustvo lokalnih firmi i domaćih radnika koje angažujemo, očekujem da radove obavimo u predviđenom roku. Nakon izgradnje prvih 20 turbina, u planu je druga faza u kojoj ćemo izgraditi dodatnih 19 turbina, čija će vrednost biti preko 100 miliona evra.", izjavio je Tiziano Giovannetti, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind.

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić istakao je značaj početka gradnje trećeg vetroparka u Srbiji za domaći energetski sistem: "Duboko sam uveren da će ovaj projekat biti na mreži tokom sledeće godine. Istina je da je MK Fintel Wind imao pionirske korake u razvoju energije proizvedene iz vetra i to je izuzetno značajno za čitav naš koncept razvoja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. U prethodnom periodu smo napravili jako važne korake kako bi obezbedili uslove da bi ovakvi projekti mogli da se razvijaju. U Srbiji je u proteklih nekoliko godina izgrađeno, i na je mreži više od 80MW iz obnovljivih izvora energije. Mahom su to mini hidroelektrane, ali i prva dva vetroparka, solarne elektrane i postrojenja na biomasu, a u različitoj fazi realizacije imamo više od 500MW iz obnovljivih, 483MW iz energije vetra, i jedan od njih je i ovaj projekat koji je najveći projekat koji ulazi u fazu građevinskih radova", rekao je Aleksandar Antić.

AIK Banka je finansijski podržala realizaciju projekta "Košava", a prilikom svečanog obeležavanja početka radova na ovom postrojenju Jelena Galić, predsednik Izvršnog odbora AIK banke izrazila je zadovoljstvo što ima priliku da se svim prisutnima obrati ispred AIK Banke, koja je omogućila izgradnju trećeg vetroparka "Košava", i koja aktivno podržava „MK Fintel Wind" u razvoju novih vetroparkova širom naše zemlje. „"Košava" će biti proizvodni objekat značajne snage, koji će doprineti razvoju elektroenergetskog sistema Srbije i povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. AIK Banka, finansiranjem ovakvih projekata nastavlja tradiciju podrške razvoja realnog sektora privrede usmerenog na jačanje konkurentosti, obezbedjenje održivog razvoja i povećanje izvoza", rekla je Jelena Galić.

Prvih dvadeset vetrogeneratora koji će biti u sastavu vetroparka "Košava" imaće snagu 69 mw. Nakon prve faze izgradnje vetroparka "Košava", u planu je druga faza gradnje koja će imati 19 vetrogeneratora i u čiju izgradnju će biti uloženo više od 100 miliona evra. Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija MK Fintel Wind ima u planu investicije u vetroenergiju u Srbiji i regionu.

Kontakt

Adresa:

Masarikova 5, 21.sprat,
11000 Beograd

Tel: +381 (0)11 441 8531

Email: sanja.ristovic@fintel.bz

Kontaktirajte nas