FINTEL ENERGIJA AD

FINTEL ENERGIJA Novosti Prvi vetropark u Srbiji dobitnik nagrade „Aurea“

Prvi vetropark u Srbiji dobitnik nagrade „Aurea“

Kula, 30. mart 2016. – Kompanija "MK Fintel Wind" dobitnik je ovogodišnje nagrade za društvenu korisnost "Aurea", koju dodeljuje poslovni portal "eKapija". Ova kompanija krajem prošle godine otvorila je vetropark Kula, koji je ujedno i prvi vetropark u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 MW u čiju je izgradnju uloženo 15 miliona evra.

Vetropark u Kuli, koji je ujedno proizveo i prvu količinu električne energije sastoji se od tri vetrogeneratora tipa „Vestas" iz Danske, visine oko 178 metara, koji su ujedno i najviši u jugoistočnoj Evropi. Izgradnjom prvog vetroparka u Srbiji naša kompanija je dala svoj doprinos uvećanju udela obnovljivih izvora energije (OIE) u finalnoj potrošnji struje i približila našu zemlju ka ostvarenju postavljenog cilja od 27% udela OIE u bruto finalnoj potrošnji energije do kraja 2020. godine.

Petar Kovačević, inženjer MK Fintel Winda, koji je primio nagradu, istakao je da su inicijative kao što je nagrada "Aurea" važne za promociju uspešnih projekata u Srbiji.

“Realizacijom ove značajne investicije MK Group je potvrdila svoju posvećenost očuvanju životne sredine, a Srbija dobila prvi vetropark, koji pored brige za očuvanje naše planete, ima niz koristi - dovode do povećanja grinfild investicija, povećanja prihoda budžeta kroz naplatu direktnih i indirektnih poreza ali i niza drugih koristi koji se ogledaju kroz povećanje atraktivnosti ove grane. Uzevši u obzir da se radi o prvom vetroparku tj. o pionirskom poduhvatu u ovoj oblasti sada se već značajno smanjuje rizik ulaganja drugih investitora u slične projekte“, istakao je g. Kovačević.

Kompanija MK Fintel Wind trenutno radi na izgradnji vetroparka „La Piccolina” u okolini Vršca koji će snabdevati zelenom energijom oko 5.500 domaćinstava. Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija u budućnosti planira realizaciju i izgradnju još vetroparkova, kako bi podigli sopstvene resurse ali i lokalnu privredu.

O ovogodišnjim dobitnicima nagrade "Aurea 2016" odlučivao je petočlani žiri, a svoj glas dali su i čitaoci portala ekapija.com i aurea.rs. Uslov za učešće na konkursu bio je da su projekti realizovani tokom prethodne kalendarske godine i da ispunjavaju tri kriterijuma: inovativnost, društvena korisnost i finansijski potencijal.

Kontakt

Adresa:

Masarikova 5, 21.sprat,
11000 Beograd

Tel: +381 (0)11 441 8531

Email: sanja.ristovic@fintel.bz

Kontaktirajte nas