FINTEL ENERGIJA AD

FINTEL ENERGIJA Novosti SVEČANO OTVOREN PRVI VETROPARK U SRBIJI

SVEČANO OTVOREN PRVI VETROPARK U SRBIJI

Kula, 12. novembar 2015. – Kompanija MK Fintel Wind, danas je svečano otvorila vetropark Kula, koji je ujedno i prvi vetropark u Srbiji. Radi se o postrojenju koje se sastoji od tri vetrogeneratora visine 178 metara, a u čiju je izgradnju uloženo 15 miliona evra. Domaćin skupa Tiziano Giovannetti, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind-a, u prisustvu Aleksandra Antića, ministra rudarstva i energetike, investitora i brojnih zvanica, zvanično je otvorio prvi vetropark u Srbiji i izrazio zadovoljstvo što je realizacijom projekta pokazano da poslovanje u Srbiji u novim oblastima kao što je zelena energija, ne samo da je moguće, već može biti i uspešno.

„Događaj kojem danas prisustvujemo od ključnog je značaja za sektor energetike za celu Srbiju. Nakon nekoliko godina čekanja neophodnih dozvola, izražavamo zadovoljstvo što je ova “green-field” investicija konačno realizovana u Srbiji. Ovo je potvrda naše strateške opredeljenosti razvoju na tržištu Srbije, i imamo ambiciozan razvojni program, dodatne projekte koje planiramo da realizujemo u narednom periodu i veliki broj stranih investitora koji su zainteresovani za partnerstvo sa nama. Od rada vetroparka korist će imati svi, država i društvo u celini, opština Kula, mi kao kompanija i pre svega potrošači”, izjavio je Tiziano Giovannetti, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind-a.

Vetropark Kula koji će snabdevati srpsku elektroenergetsku mrežu, sastoji se od tri vetrogeneratora instalisane snage 9,9 megavata (MW). Vetrogeneratori, koji su ujedno i najviši u jugoistočnoj Evropi, proizvodiće oko 27.000.000 Kwh (kilovat sati) zelene energije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava. U pripremim radovima korišćen je beton i čelik iz Srbije, angažovane su domaće kompanije i projektantske kuće, dok je u finansiranju projekta učestvovala Erste Banka.

„Finansiranje projekata obnovljivih izvora energije je jedno od strateških opredeljenja Erste Banke. Do sada smo u „zelene“ projekte uložili oko 55 miliona evra, a saradnja sa kompanijom MK Fintel Wind donela nam je novo iskustvo, imajući u vidu da je ovo prvi vetropark koji smo finansirali. Dobri primeri saradnje između Erste banke i investitora daju nam svima „vetar u leđa“ da ovakvu praksu nastavimo i u budućnosti“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

Kompanija MK Fintel Wind, kojoj je osnovna delatnost proizvodnja „zelene“ električne energije uskoro će početi i izgradnju drugog vetroparka, ukupne vrednosti 11 miliona evra. Drugi vetropark, nalaziće se u okolini Vršca i snabdevće zelenom energijom oko 5.500 domaćinstava. Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija ima u planu investicije u vetroenergiju u Srbiji i regionu.

Kontakt

Adresa:

Masarikova 5, 21.sprat,
11000 Beograd

Tel: +381 (0)11 441 8531

Email: sanja.ristovic@fintel.bz

Kontaktirajte nas